Nisam nikad imala problem sa tim ko sam ja. Osoba ženskog pola koja voli druge osobe koje su ženskog pola. Nikad nisam imala problem sa svojom seksualnošću niti sa svojim identitetom. Nisam nikad imala osećaj da nešto nije u redu sa mnom. Nisam se brinula da li će i kakve probleme mi to doneti. Nisam brinula da li ću izgubiti ljude oko sebe, ko će i kako prihvatiti. Recimo da sam oduvek bila prilično sebična po tom pitanju.

S godinama sam naučila da to nije kategorija s kojom treba da se poistovetim. To nije ono što mene definiše. Ranije mi je bilo zanimljivo da taj podatak pljusnem ljudima u lice, ne interesujući me kakvu ću reakciju dobiti. Recimo da je to bio oblik mog bunta, inatila sam se previše. Godine su me naučile da neke stvari treba da zadržim za sebe. Ne da ih krijem, ali da budem makar malo diskretnija.

Biti diskretan ili pljusnuti činjenice ljudima u lice, nije promenilo moj stav o tome šta sam i ko sam. Ni u jednom trenutku, kao što već napisah, nisam se zapitala da li radim nešto loše. Ne može da bude loša moja srž. Može, ali takve stvari nemaju veze sa seksualnom orijentacijom. To ima veze sa tim kako se ophodimo prema drugim ljudima i onim što činimo kad niko drugi ne gleda.

Da ne skrećem previše sa teme, danas htedoh da pišem o drugim temama, blisko povezanih sa seksualnošću.

Ono što me jeste godinama mučilo jeste spoljašnji izgled. Mučilo me to što se ne uklapam u standarde ženske lepote. Mučilo me to što sam se u haljini osećala neprijatno. Mučilo me je to što ne umem da se našminkam jer me to nikad nije interesovalo. Naučimo ono što nas zanima, logično. Mučile su me etikete koje su mi dodeljivane.

Znog toga sam sada došla do nekih dubljih nivoa prihvatanja sebe. Sazrela sam dovoljno da umem da se nosim sa mišljenjima drugih. Nije primereno reći da sam prestala da brinem šta će drugi reći, jer budimo realni sve nas interesuje kakvo neko ima mišljenje o nama.

Poenta je da sam došla do tog nekog stadijuma kada smatram da žensko ne mora da se uklopi u ideal ženskog izgleda. Što vodi do drugog podatka da fizičkim izgledom nismo zadovoljni kada nismo zadovoljni onim što se krije ispod svega toga, što se krije u nama. Nakon što sredimo svoju glavu, bez problema pokazujemo svoje pravo lice. I sada shvatam da su slabosti ustvari naša najveća snaga. Ako pokažem od čega sam izgrađena, ako ljudi znaju moje slabe tačke, ne mogu da ih napadnu. Ne postoje tajne i samim tim nemam od čega da strahujem. I to je jedan od najboljih osećaja, osećaj slobode.